یکی از قطعات و اجزای بسیار حیاتی در کاشت های دندانی فیکسچر ایمپلنت است که به عنوان ریشه، در استخوان فک قرار خواهد گرفت. در این مقاله ما میخواهیم اطلاعات کاملی در خصوص فیکسچر ایمپلنت و انواع آن به شما بدهیم. پس با ما همراه باشید.
امروزه به سبب افزایش بیماری های دهان و دندان و مشکلاتی که منجر به از دست رفتن و یا کشیدن دندان های عموم مردم میشود، روش های کاشت دندان برای پر کردن جای خالی دندانی که از دست رفته بسیار پر کاربرد شده است. ایمپلنت یکی از مرسوم ترین و مفید ترین راه هاست. در ایمپلنت به کمک پایه هایی که در لثه جایگذاری میشوند، چیزی شبیه به دندان طبیعی را در دهان میکارند. همچنین میتوانید مقاله ایمپلنت دندان چیست را مطالعه کنید.
به طور کلی تجهیزات مورد استفاده به منظور انجام ایمپلنت و کاشت های دندانی، در سه بخش اصلی با عناوین اباتمنت، پروتز و فیکسچر ایمپلنت توسط لابراتوارهای دندانسازی در سراسر جهان طراحی و در اختیار متخصصین ایمپلنت اولوژیست قرار میگیرد.
فیکسچر ایمپلنت چیست؟
فیکسچر ایمپلنت یکی از قطعه های بسیار ضروری در کاشت های دندانی است که به عنوان ریشه دندان، در استخوان فک قرار خواهد گرفت. به طور کلی جنس فیکسچرهای ایمپلنت از فلز تیتانیوم است که البته در کیفیت های متفاوتی طراحی و تولید میشوند.
فیکسچر دندان یکی از تجهیزات مهم در فرایند درمان ایمپلنت و تکمیل جراحی است که در سایز های مختلف از نظر ارتفاع، قطر و ضخامت ساخته میشوند و در اختیار متخصص ایمپلنت قرار خواهند گرفت تا با توجه به وضعیت بیمار از فیکسچری متناسب با شرایط او استفاده شود.
فیکسچر ایمپلنت در سالهای گذشته به شکل میخ و امروزه به شکل پیچ طراحی شده است و در خط زیر لثه، در داخل استخوان فک قرار گرفته و در ظاهر توسط بیمار دیده نخواهد شد.
کاربرد فیکسچر ایمپلنت
فیکسچر ایمپلنت مهم ترین قطعه در پروسه ی ایمپلنت دندان محسوب می شود و در واقع نقش ریشه را برای دندان مصنوعی ایفا می کند. فیکسچر ایمپلنت و نیز کاور اسکرو در مرحله ی اول ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرند. در هنگام انجام جراحی، فیکسچر درون حفره ی دندانی که کشیده شده است قرار می گیرد.
درصورت نبود حفره ی دندانی مناسب، دندانپزشک با دریل یک حفره در داخل استخوان فک ایجاد کرده و فیکسچر را داخل آن قرار می دهد. سپس با کاور اسکرو روی آن پوشانده شده و بر روی لثه بخیه زده می شود.
مدت زمان لازم برای جوش خوردن فیکسچر به استخوان فک، 5 ماه برای فک بالا و 3 ماه برای فک پایین است. ضمن این که به دلیل تماس مستقیمی که این قطعه با استخوان فک و لثه دارد در تولید آن از ماشین های CNC که ضریب دقت بالایی دارند استفاده می شود.
ویژگی های فیکسچر
فیکسچر های ایمپلنت با اندازه های مختلفی که از نظر ارتفاع، قطر و شکل دارند، همگی به عنوان یک پیچ سازگار با دهان انسان محسوب میشوند که دارای یک سری ویژگی ها و مشخصات مهم هستند که در این جا به برخی از مهم ترین آن ها اشاره میکنیم:
ساختار فیکسچر
همان گونه که گفته شد فیکسچر ایملنت معمولا از جنس تیتانیوم است. در برخی اوقات از تیتانیوم خالص در ساخت آن استفاده میشود ولی در مواقعی برای افزایش مقاومت و استحکام بیشتر، فلزات دیگری مثل آلومینیوم و یا وانادیوم با آن ترکیب میشود.
پوشش فیکسچر
برای افزایش بازسازی استخوان ها یکی از روش های مهم و تاثیر گذار، پوشش دادن سطح فیکسچر با مواد مخصوص بازسازی استخوان است.
بافت سطح فیکسچر
سطح فلزی فیکسچرها یا کاملا صاف است یا بر روی آن یک بافت غلافی کشیده می شود تا بافت را در یک سطح میکروسکوپیک به شکل منظمی نگه دارد. این نوع از بافت باعث منظم نگه داشته شدن میزان ارتباط سطحی بین ایمپلنت و استخوان می شود.
نحوه کاشت و استفاده از فیکسچر ایمپلنت
فیکسچر ایمپلنت اولین قطعه ای است که در فرآیند جراحی کاشت دندان وارد ساختار فک شده و قطعات دیگر را به خود متصل میکند. در مرحله اول متخصص ایمپلنتولوژی و یا جراح دهان و دندان، پس از بی حسی موضعی، سوراخ کوچکی در استخوان فک بیمار ایجاد کرده و فیکسچر متناسب از نظر اندازه، طول و ضخامت را در حفره ایجاد شده قرار خواهد داد.
پس از پایان این اقدام به مدت دو هفته تا دو ماه زمان لازم است تا بافت استخوانی فک، فیکسچر ایمپلنت را در خود جای دهد و منجر به جوش خوردن آن به بافت استخوانی اطراف شود.
جنس فیکسچر ایمپلنت
به طور کلی و در بیشتر موارد فیکسچرهای ایمپلنت از فلز تیتانیوم ساخته خواهند شد. در کل آلیاژ تیتانیوم یکی از بهترین و مناسب ترین گزینه های مورد استفاده برای ساخت تجهیزات دندانی از جمله بریج، اوردنچر و فیکسچرهای ایمپلنت است.
یکی از مهمترین مزیت های تیتانیوم که منجر به استفاده از آلیاژ تیتانیوم در ساخت فیکسچر ایمپلنت میشود، سازگاری بسیار زیاد این آلیاژ با بدن انسان به دلیل برخورداری از ویژگی هایی مانند نارسایی، مقاومت بالا در برابر خوردگی و مطابقت با ph بدن است.
انواع فیکسچر ایمپلنت دندان
به طور کلی سه نوع کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد که میتوانید از بین آنها بهترین مدل را انتخاب کنید: Endosteal که ایمنترین و رایجترین است؛ پس از آن Subperiosteal پیشنهاد میشود و سپس Zygomatic آخرین و پیچیدهترین است که به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد.
ایمپلنتهای Endosteal
ایمپلنتهای آندوستئال رایج ترین نوع ایمپلنت دندان هستند که برای اکثر بیماران مناسبند، اما برای جوش خوردن به استخوان فک مناسب و خوبی نیاز دارند. فیکسچرهای ایمپلنت اجزای نگهدارنده هستند که به شکل پیچ در فک قرار میگیرند و دندانهای کاذب روی آنها سوار میشوند. پس از اتمام عمل، بهبودی نهایی مدتی طول میکشد، زیرا نیاز به زمان دارد تا با هم جوش بخورند و یک پایه محکم ایجاد شود. به محض بهبود، دندانهای کاذب میتوانند روی پایه قرار بگیرند تا با دندانهای اطراف متناسب شوند.
ایمپلنتهای Subperiosteal
نوع دیگر ایمپلنت دندان موسوم به ایمپلنت های Subperiosteal هستند. این روش گزینه اصلی برای کسانی است که ایمپلنتهای Endosteal مناسبشان نیست. فیکسچرهای ایمپلنت Subperiosteal به جای اینکه در استخوان فک ثابت شوند، در بالای استخوان قرار میگیرند، اما هنوز در زیر لثه قرار دارند. یک قاب فلزی در زیر لثه قرار میگیرد و یک پایه به آن متصل میشود. سپس لثه در اطراف قاب بهبود مییابد تا آن را در جای خود ثابت نگه دارد. دندانهای کاذب روی اباتمنتها که در واقع پیچهای کوتاه و محکمی هستند و دقیقا بالاتر از خط لثه قرار گرفتهاند، محکم میشوند. این روش فقط در صورتی استفاده میشود که بیمار، استخوان فک کافی و محکمی برای قرار دادن ایمپلنت نداشته باشد یا اگر فرد مورد نظر نمیخواهد با جراحی فشرده دهان و دندان برای افزودن استخوان در ناحیه، عمل کند.
ایمپلنتهای Zygomatic
ایمپلنتهای Zygomatic نادرترین نوع کاشت دندان هستند. این روش پیچیدهتر از بقیه است و فقط در صورتی انجام میشود که استخوان فک کافی برای انجام دو نوع ایمپلنت پیشین وجود نداشته باشد. در این روش فیکسچر ایمپلنت به جای استخوان فک در استخوان گونه بیمار قرار میگیرد.
چگونه یک فیکسچر ایمپلنت مناسب انتخاب کنیم؟
در ابتدا و پیش از هر چیز باید توجه داشت که نوع فیکسچر بر اساس اندازه، ضخامت و سایر مشخصات فیزیکی بنا به تشخیص متخصص ایمپلنت و پس از انجام اقدامات اولیه از جمله عکس رادیوگرافی انجام خواهد شد.
شکل و ساختار استخوان فک در متقاضیان ایمپلنت از مهمترین پارامترهای موثر در تعیین نوع فیکسچر است و تاثیر بسیار زیادی در افزایش ریسک رضایتمندی نتایج حاصل از کاشت های دندانی خواهد داشت و یکی از بهترین گزینه های با کیفیت با قیمت مناسب در بازار ایران ایمپلنت کره ای است.
در این راستا طراحی فیکسچر از نظر شکل ظاهری و ابعاد، تنها عامل تعیین شده توسط متخصص ایمپلنت اورولوژیست است که بنا به دستور دندانپزشک انتخاب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ضمن این که پوشش های مختلف سطح فیکسچر کاملا متفاوت بوده و بسته به توان مالی و نظر بیمار انتخاب خواهند شد.
قیمت فیکسچر ایمپلنت
به طور کلی هزینه های مورد نیاز مربوط به خرید فیکسچرهای ایمپلنت، وابسته به پارامترهای مختلف از جمله پوشش های مورد استفاده در سطح فیکسچر، جنس آلیاژ مورد استفاده در ساخت این قطعه، ابعاد و اندازه های این قطعه کاملا متفاوت است.
امروزه بیشتر فیکسچرهای طراحی و تولید شده توسط شرکت های مختلف تجهیزات دندانپزشکی و دندانسازی، به شکل غلاف دار با ساختاری غیر مسطح است که به وسیله یک روکش غلاف دار به منظور افزایش و بهبود ارتباط فیکسچر با بافت استخوان فک و کاهش مدت زمان فرآیند جوش خوردن این قطعه به استخوان، پوشیده خواهند شد.
رعایت نکات مراقبتی پس از کاشت فیکسچر
- مصرف آنتی بیوتیک:پس از کار گذاشتن فیکسچر و بخیه زدن لثه، احتمال عفونت وجود دارد. به همین منظور و برای جلوگیری از این مشکل باید به طور مرتب آنتی بیوتیک تجویز شده را مصرف کنید.
- مسواک زدن در اطراف بخیه ها:مسواک زدن دندان ها و اطراف بخیه ها به صورت ملایم و آرام و غرغره ی آب نمک و دهانشویه 24ساعت پس ار جراحی توصیه می شود.
- اجتناب از فعالیت های سنگین: در صورت انجام کار سنگین و وارد آمدن فشار زیاد احتمالدرد شدید، باز شدن بخیه ها و خونریزی وجود دارد لذا استراحت کافی و دوری از انجام کار سنگین می تواند مانع از بروز این مشکلات شود.
کلام پایانی
فیکسچر ایمپلنت یکی از قطعات مهم و تاثیر گذار در طول فرآیند جراحی است که استفاده از آن برای متخصصان حیاتی است. ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با این قطعه ، ویژگی ها ، نحوه کاشت و استفاده ، انواع فیکسچر ایمپلنت و نکات دیگری در خصوص آن آشنا کنیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و می توانید جهت دریافت مشاوره خرید موتور ایمپلنت و پیزوسرجری با ما دنتال کالا تماس بگیرید.